Különleges gazdasági övezet Mosonmagyaróváron

Mit is jelent ez a fogalom?
“Különleges gazdasági övezetet a Kormány rendeletével – a főváros és a megyei jogú város területén kívül – létesíthet. A különleges gazdasági övezet területén megvalósuló beruházásnak egyfelől nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánított közigazgatási hatósági üggyel érintettnek kell lennie, másfelől pedig „legalább 5 milliárd forint teljes költségigényű, a megye területének jelentős részére kiható gazdasági jelentőségű, és munkahelyek tömeges elvesztésének elkerülését, vagy új munkahelyek létesítését” kell szolgálnia.” (Forrás: http://onkormanyzat.csmkh.hu/a-kulonleges-gazdasagi-ovezet/ )

Pénteken a Magyar Közlönyben megjelent információk szerint Mosonmagyaróvár egyik jól ismert, gazdasági tevékenységek céljára kialakított, ám évtizedek óta kihasználatlan területe, a két feluljáró közötti, Ipari Parkként ismert terület válik februártól különleges gazdasági övezetté.
Azt már tavaly óta tudjuk, hogy az előterjesztést négy mosonmagyaróvári cég (az Immo Reál Kft., a Milüp Kft., a Moson Projekt Kft. és az Alas Minerals Hungaria Kft ) kezdeményezte a képviselő testületnél. A cégek a tervek szerint több, mint 5 milliárd forintos beruházást valósítanának meg az adott területen. A cél, hogy olyan gazdasági környezet jöhessen létre, ahol a megyei önkormányzat által megállapított, kedvező adókörnyezet segíti a betelepülő befektetőket. Ez pedig a munkahely-teremtés szempontjából a térségnek mindenképpen hasznára válik.
“A megyei önkormányzat szeretné elérni azt is, hogy állami beruházásként épüljön meg a tervezett, az 1-es és a 86-os utat összekötő út, amely lehetővé tenné új iparterületek feltárását, egyben lehetőséget teremtene, hogy a forgalom elkerülje Mosonmagyaróvár Moson településrészét.” (Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200731/kulonleges-gazdasagi-ovezet-jon-letre-mosonmagyarovaron-443254 )


Természetesen, ahogy a történet folytatódik, mi is igyekszünk beszámolni róla.