Idegenek közt otthon

Egyfajta titokzatosság övezi Mosonmagyaróvár egyik szociális intézményét. Nagyjából másfél évtizede működik, de keveset tudunk róla. Ez valahol érthető is. Hiszen a benne érintetteknek, azoknak, akiknek erre a szolgáltatásra igényük van – sokszor jobb, ha láthatatlanok.
A Családok Átmeneti Otthonáról van szó – vagy ha úgy jobban ismerik, a CSÁO-ról, melynek vezetője, és a megálmodója Kopf Katalin.
Még mielőtt aktualitásokról beszélnénk – szóljunk az elejéről!
Hogy is kezdődött?

  • Mielőtt a Családok Átmeneti Otthonát megnyitottam, a Gyerekek Átmeneti Otthonában dolgoztam, ahol hiányát éreztem annak, hogy a család együttes foglalkozása érvényesüljön. Majd Salgótarjánba mentem egy országos konferenciára, ahol szembesültem azzal a ténnyel, hogy civil fenntartóként is lehet Családok Átmeneti Otthonát működtetni. Hazaérkezve Boros Tiborné, Horváth Bors Erzsébet, Dókáné Nagy Erzsébet és Horváthné Vida Etelka személyében találtam meg azokat a segítőket, akik által 2005-ben létrehoztuk a Lehetőség Családoknak 2005 Alapítványt. Az akkori jogszabály szerint 30 ezres lélekszám felett a városnak Családok Átmeneti Otthonát ajánlott működtetni, így a várossal való tárgyalás után helyet biztosítottak számunkra, és 2005.06.01.-el megnyitotta kapuit a Családok Átmeneti Otthona.
    Igazad van, nagyjából másfél évtizede működünk, hisz először csak egy 25 fős Családok Átmeneti Otthona volt, majd 2006 januártól az akkori Szociális Minisztérium felkért egy 25 fős új otthon nyitására, ahol csak bántalmazott nőket fogadtunk. 2006-tól folyamatosan részt veszek a protokollok, illetve a bántalmazott nők jogszabályi hátterének kidolgozásában, az Országos Kríziskezelő Hálózat munkájában. Fontosnak tartom, hogy rövidebb nevén az OKIT telefonszámát mindenki tudja (0680205520) ahol bárki bármikor hétvégén, éjszaka elhelyezést tud kérni, ha ő bántalmazott nő vagy férfi, vagy emberkereskedelem áldozata.

Mekkora segítséget kaptál te ehhez akkor, kaptál-e? Mire számíthattál a jövőt tekintve? Tudtad-e biztosan, hogy fenn fogod tudni tartani az intézményt? Fejlődött-e a hálózat, történtek-e eredmények, változások a területen, amelyet sikerként könyvelhetsz el akár te magad is?

  • 2006-tól folyamatosan bővültünk. Jelen helyzetben két 40 fős családok átmeneti otthona, két krízisközpont, titkos menedékház várja a rászorultakat. Intézményeink zömének címe titkos, a Barátság úton családok átmeneti otthona működik. A tavaly előtti évben két külső férőhellyel bővültünk, ami az életvezetés végett ide költöző családoknak külön lakhatást tud biztosítani hosszabb távon. Itt köszönetet kell mondanunk Mosonmagyaróvár Város Önkormányzatának, akik felajánlották a két épületet, mi pedig pályázati pénzből felújítottuk. Az intézmény fenntartása labilissá vált, ezért fenntartót váltottunk. A Pápai Sarokkő Baptista Gyülekezet minden hónapban az állami normatívát ki tudja egészíteni, így folyamatosan biztosítva van a munkavállalók és a lakók anyagi háttere. De ezáltal sem szűnt meg az alapítványunk, szorosan összefonódik a munkája a családok átmeneti otthonával. Alapítványunk több pályázaton vett részt, ahol a családok átmeneti otthonainak lakói, illetve gyermekei fejlesztéseken vehetnek részt. Idő közben nem csak a bántalmazott nőknek kell helyet biztosítani, hanem kiderült, hogy az emberkereskedelem áldozatainak is elhelyezést, pszichológiai és jogi segítséget kell adni – így alapítványunk kettő emberkereskedelmi védett házat tart fenn, melyeknek a címei titkosak, de bekerülést az OKIT-on vagy a jelzőrendszeren keresztül lehet megoldani. Kollegáim végzett szociális munkások vagy szociálpedagógusok, velem együtt ezt a szakmát tanulták, elhivatottságuk és empátiájuk segíti a mindennapos munkánkat. Emellett pedig mindazok a civil szervezetek, illetve magánszemélyek, akik tudnak működésünkről, folyamatosan segítenek.
Forrás: https://valasztokerulet.drnagyistvan.hu/147-millio-forintbol-korszerusitettek-a-mosonmagyarovari-csaladok-atmeneti-otthona-intezmenyeit/

Csendesek vagytok, nincs nagy “marketingetek”, nem vagytok állandóan a köztudatban. Ez szándékos?

  • Nem kell, hogy a köztudatban bent legyünk, mindig irányul felénk egy-egy jóindulatú cég, akik segítenek az intézmények plusz kiadásainak fedezésében. Itt nem csak pénzre kell gondolni, hanem arra is, hogy kapcsolat révén felveszik a klienseinket dolgozni, vagy pedig mint most karácsonykor, egy hédervári cukrászda Szigetközben gyűjtést végzett és Szigetköz falvaiból nagyon jó minőségű játékokat, illetve ruhaneműket hoztak. Egy dunaszigeti hölgy pedig kimondottan a közös karácsonyfánkra horgolt csodálatos díszeket. A közös fának 79 gyermek és több felnőtt tudott örülni. Idén a covid járvány végett az udvaron tudtuk megtartani az ünnepséget, egy kollegánk jóvoltából meleg gyerekpunccsal, illetve a többi kolléga által sütött süteményekkel tettük hangulatossá karácsonyunkat. Szigetközi tulajdonú cégtől kaptuk a karácsonyfát ingyen, amely oly csodálatos volt, hogy minden gyermek áhitattal nézte.

Vannak-e konkrét terveitek a jövőt tekintve? Esetleg 1-1 projekt…?

  • Jövőre tekintve szeretnénk mindazt a tevékenységet, amit folytatunk, megtartani, továbbra is pályázunk mindarra, amire lehetőségünk lesz és tevékenységi körünkbe beleillik. A krízisambulanciánk három megyét ölel át, Győr-Moson-Sopron, Vas- és Zala megyét. Bántalmazott nők kereshetik fel, ahol tanácsod tudunk adni, ki merre, hova tud fordulni. Jelen helyzetben egy iroda a Barátság u. 29. sz. alatt található, a telefonszám, amin hívhatnak minket, akik bajba jutottak a 06705981101 számon érhetnek el minket.

Mivel lennél elégedett? Mi lenne a cél? Hogy ne legyen rátok szükség? Vagy hogy jobban odafigyeljenek rátok?

  • Hogy mivel lennék elégedett? Ha egy újabb szakmát kellene elvégeznem, és más irányba tudnék dolgozni… Mert az igazi célom az, hogy megszűnjön a kapcsolati erőszak, ne legyenek kizsákmányolt emberek, és mindenki tanulja meg az életben, hogy az apró örömök tudják boldoggá tenni a családokat és az egyéneket.

A címlapkép illusztráció.