Együtt egymásért – Szigetköz Expo

Az senki számára nem kérdés, hogy az ország egyik legszebb vidékén élünk. Büszkék lehetünk rá. Irigylésre méltók lehetünk mi magyarok, hiszen csöppnyi honunk minden szegletében vannak csodák, amikért érdemes arra, oda menni kirándulni, nyaralni.
Nálunk, itt a Szigetközben ez maga a táj. A fantasztikus környezet, ami körülvesz minket. A rengeteg víz, amely partról és a felszínéről tekintve is gyönyörű! Nem beszélve arról az élővilágról, amely ennek a sok természetes víznek köszönheti létét.


Mostanra mintha éledezni kezdene egy közös gondolkodás arról, hogy ezzel kezdeni is kellene valamit. Egyéni törekvések mindig is voltak. Ám mostanában mintha körvonalazódna egy közös gondolat abban a kérdésben, merre tovább, Szigetköz? Ezek a gondolatok persze sokfélék. Egyik része ráépítené a stratégiáját közvetlenül, míg a másik hagyná viszonylag érintetlenül, nem megbolygatva ezt a természeti kincset.
Ám hogy milyen lehetőségek rejlenek benne mégis akár gazdaságilag, akár turisztikailag, arra válaszokat kaphatunk a hét végén, a Flesch Központban, ahol első ízben rendezi meg a Szigetköz Turizmusáért Egyesület a Szigetköz Expót. Rengeteg előadás, kerekasztal beszélgetés, workshop zajlik majd nagyon sokféle témában, amiket érdemes meghallgatni, és kicsit akár tovább is gondolni.

Gráfi Szabolcs elnök, TDM

Az eredetileg tervezett tömegrendezvény helyett egy nagyon profi szakmai konferencia megvalósítása lett a cél. Az első nap az ipari-, második nap pedig a turisztikai szektor megszólaltatásával.
Szerettünk volna egy olyan rendhagyó eseményt létrehozni, ahol a szektor szereplői (kkv, nagyvállalat, önkormányzat, oktatás, kamara) közösen, kötetlenebb formában, irányított módon tudják megvitatni a szakmai kérdéseket. Tavaly sokat dolgoztuk az Insula Magna projekten, így adta magát a lehetőség, hogy az ott felhalmozott tudást a konferencián osszuk meg az érdeklődőkkel, így a témákon, programokon változtattunk az eredeti tervekhez képest.

Pető Péter elnök, Magyar Natúrpark Szövetség
A legfontosabbnak a kohéziót tartom, és azt, hogy a Szigetköz és Mosonmagyaróvár igazából együtt életképes. Azt gondolom, hogy ezt fogják megmutatni az első napi gazdasági konferencia képei, és a második nap is a turizmus tekintetében. Bízunk benne, hogy közös döntéseket, közös feladatokat tudunk meghatározni, és nem egy egyszeri alkalom lesz a Szigetköz Expo, hanem egy folyamatnak az elindulása. Részben azzal, hogy az Expo is ismétlődhet, részben pedig azzal, hogy a különböző turisztikai feladatok a szakembereknek, a helyben élő vállalkozóknak, a bekapcsolódni vágyó helyi szereplőknek az együttműködésével most talán adott az a lehetőség, hogy ez tovább bővüljön.
Alapvetően a Natúrpark szerepét abban látom, hogy idáig nem volt egyetlen olyan térségi szereplő sem, amely képes volt az egész Szigetköz és annak a tágabban vett térségét felölelni. A Szigetközzel kultúrálisan, turizmusban, gazdaságilag érintkező 29 települést azt gondolom, hogy a Szigetköz Natúrparknak sikerült egyedül lefednie. Hiszek abban, hogy a natúrparki brand, tehát a természetközeli értékeknek a kiaknázása, és ebből egy tájközpontú jövőépítés a térségnek az egyik meghatározó lehetősége, amely versenyelőnyt jelent egyébként akár a megye számos más térségével szemben.

Eller Gizella polgármester, Kimle
Az ilyen jellegű rendezvények ösztönzik az együttműködéseket és bővítik a kapcsolatainkat. Kimle az elmúlt években több sikeres pályázati projektnek köszönhetően olyan fejlesztéseket valósíthatott meg, amelyek nagy lendületet adnak a vízi- és kerékpáros turizmusnak. Ezzel párhuzamosan elkezdtünk egy hatékony településmarketing tevékenységet is, melynek fő célja, hogy bemutassuk helyi értékeinket az itt élőknek és az ide érkezőknek egyaránt.
A településvezetők munkája sokrétű, összetett, az utóbbi években felértékelődött a marketing szerepe, hiszen folyamatosan azt a célt tartjuk a szemünk előtt, hogy élhetőbb falut, és minél kellemesebb légkört alakítsunk ki településünkön. Elsősorban az ott élők számára, az ő igényeiket kielégítve, emellett viszont nyitni kell a turisztikai céllal ide érkezők felé is, megmutatva a természeti szépségeinken túl az épített örökségünket, hagyományainkat és az aktív kikapcsolódás lehetőségeit.
A Flesch Központba szervezett kiállítás térségünk bemutatását szolgálja, ezért tartom fontosnak, hogy jelen legyünk rajta. Ismernünk kell a körülöttünk lévő gazdasági szereplőket, a vállalkozások és a turizmus meghatározó szereplőinek irányultságát, célkitűzését. Ez egy jó alkalom a találkozásra, egymástól tanulva, jó ötleteket szerezve a saját munkánkat gazdagíthatjuk a jövőben.

Csalló Gábor térségi elnök, GYMSKlK
Városunkban nagyon régen nem volt már ilyen rendezvény, ahol a gazdaság különböző területeiről eshet szó.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara társszervezőként is jelen lesz, és várjuk a vállalkozókat, látogatókat a különböző előadásokra. Kamaránk a térségében is jelentős munkát végzett 2021-ben, azzal a 60 fővel, akik a térség jövőbeni terveihez alakítottak ki javaslatokat, kitörési pontokat. E munkákat is felhasználta a Széchenyi István Egyetem, és az összeállított megyei anyag térségi részleteiről a továbbiakban együttműködési megállapodásokat tervezünk létrehozni minél több érintettel.
Kamaránk elnöke, Pintér Péntek Imre külön előadásában számol be az elvégzett munkák területeiről és a további tervekről is.
A Szigetköz Expón szeretettel várunk mindenkit a kamarai standnál, ahol mindkét napon örömmel fogadjuk véleményüket, javaslataikat! Keressék a kamarai munkatársakat kérdéseikkel, javaslataikkal, legyen a kamarai stand a térségi vállalkozások találkozási pontja!
Gondolkodjunk együtt és tegyünk közösen a Szigetköz és Mosonmagyaróvár jövőjéért!

Dr. Szeredi Ádám tulajdonos, Flexum Thermal and Spa
A legfontosabb célja talán az Expónak, hogy felhívja a városunkra, és a Szigetközre a figyelmet – hogy mennyi lehetőség rejlik benne, mint idegenforgalmi desztináció, s minél szélesebb körben ismertté váljon.
Kollégám, Rongits Attila fürdővezető a termálfürdőről fog előadást tartani. A Flexum flowt, az élményfürdőt fogja bemutatni, ami teljesen új pályára tudná helyezni az óvári és a szigetközi idegenforgalmat. Bemutatja az elmúlt évek eredményeit és a közeli fejlesztési- együttműködési célokat. Az együttműködés úgy látom, mostanra kialakult a politika és a gazdaság szereplői között, az irányvonal is jó. Most már csak némi finomhangolásra van szükség ahhoz, hogy együtt igazán sikeresek legyünk.