“Minden egyes sportra költött forint 4 Ft-ot takarít meg az egészségügyben”

Multifunkcionális edzőcsarnok építése Mosonmagyaróváron

Bár a covid próbál maga alá gyűrni minket, mi nem hagyjuk magunkat. És bár van baj a világban elég, az élet megy tovább, a kínálkozó lehetőségekkel élni KELL. Ha a lehetőség a sportot érinti, a sportolási körülmények fejlesztésére irányul, akkor azt kell kihasználni. És Mosonmagyaróvárnak, valamint az MKC-nek most adódott egy lehetősége. Hathatós miniszteri közreműködéssel közel 600milliós összeget sikerült elnyerniük kormányzati forrásból, így egy újabb jelentős beruházás valósulhat meg a közeljövőben.

Január 15-én, a mosonmagyaróvári városháza dísztermében ismertették az érintettek annak az edzőcsarnoknak a megvalósítási terveit, amelyre hatalmas elszántsággal készültek annak megálmodói.

Az UFM Aréna edzésidőinek sűrű beosztása, a kézilabda utánpótlás nem megfelelő körmülmények közt zajló edzései indukálták a folyamatot. A gondolkozást, a tervezést és eztán a tetteket.

A sajtótájékoztatón Dr. Iváncsics János alpolgármester mellett Guntram Thurner, a Mosonmagyaróvári Kézilabda Club elnöke, Dr. Nagy István országgyűlési képviselő, agrárminiszter és Szalai Géza építész-tervező volt jelen.

Az építész prezentáció keretein belül mutatta be a projektet, amely ez év végére testet is ölthet. A létesítmény legfontosabb funkciója, hogy a már meglévő aréna és a városi sport élet kiszolgálója legyen. A helyszín sem meglepő emiatt, az aréna mellett, a gimi pályán. Egy szabványos kézilabda pálya lesz megtalálható benne, valamint az utánpótlás számára is megvalósíthatók lesznek osztott pályán az edzések. Illetve az atlétikai sportolók is kapnának benne lehetőséget. Takarékosság és praktikusság – a fő irányelvek, melyek mentén a tervek készültek.

Az alpolgármester beszélt a projekt tömegsportot és amatőr sportot érintő pozitív hatásairól – jelen esetben, hogy több lehetőségük lesz az arénában edzeni, versenyeket lebonyolítani, és az eddig lefoglalt iskolai tornatermek jelentős része is felszabadulhat, nyitottá válnak más kezdeményezésekhez. Valamint több iskola osztályai tarthatnak testnevelés órákat is az új edzőcsarnokban, és az arénában egyaránt. Az utóbbi idők sportberuházásai is mutatják, hogy a város életében mekkora jelentősége, súlya van a verseny-és amatőr sportoknak egyaránt. És a beruházások folytatódnak, hiszen már most tervezés alatt van az atlétikai pálya a gimi pálya területén.

Guntram Thurner, az MKC nyáron megválasztott elnöke a kézisek körülményeinek javulásának örül elsősorban, de látva a többi sportág edzéskörülményeit is, elszánta magát a cselekvésre. A cél érdekében nagyon sok munkát fektetett a tervezésbe, és eredményeket is vár a beruházástól.

Dr. Nagy István pedig szólt arról, mekkora büszkeséggel tölti el, hogy ilyen beruházások valósulhatnak meg a városban. Rövid, közép és hosszú távon is eredményt lehet felmutatni a sport-infrastruktúra fejlesztésével. Kihangsúlyozta, hogy Mosonmagyaróvár egy összetartó, sportot szerető közösség. Ez hozzá tartozik a mosonmagyaróvári identitáshoz.

Videoanyagunk hamarosan!