2022 mérföldkő a Szigetköz Tv-nél

2022 a Szigetköz TV életében a vállalkozás léptékeihez mérten a nagyobb fejlesztésről szólt. Fennállásának három éve alatt a tv olyan mértékű és minőségű változáson, fejlődésen ment keresztül, ami már igényelte a technológiai fejlesztést.

A vállalkozás tulajdonosai áttekintették a piacot, az igényeket, és egy meghatározott irányvonal, struktúra mellett tették le a voksukat, így döntöttek a technikai beruházások kérdésében is.

Mivel az egyéni vállalkozási formáknak nagyon kevés lehetősége van pályázatok útján támogatásokhoz jutni, megragadták az egyetlen lehetőséget, amely viszont konkrétan a számukra lett létrehozva, kiírva.

A Vidékfejlesztési Program keretén belül a(z) Szigetköz-Mosoni-Sik Leader Egyesület működési területére meghirdetett, VP6-19.2.1.-81-5-17 kódszámú, Szigetköz-Mosoni-Sik Leader Egyesület – HELYI VÁLLALKOZÁSOK FEJLESZTÉSE, MINŐSÉGI TERMÉKKÍNÁLAT BIZTOSÍTÁSA című felhívás alapján Divósné Bertalan Ildikó, mint támogatást igénylő, a Szigetköz TV fejlesztése c. pályázat keretében a közel 4millió forintos beruházás felét kapja meg ezáltal utólagosan visszatérítendő formában.

Milyen változtatásokat tudott a televízió a beszerzett eszközök segítségével eszközölni? Hol és mit láthat ebből a néző?

– Idén több újítással tudtunk megjelenni a piacon, amiket a nézőink, követőink már valóban megtapasztalhattak. Az első talán a podcast volt, ami Ennnyi címmel indult útjára, de most átmenetileg szünetel. https://youtu.be/n-6_U_26k9c

Podcast nélkül azonban így sem maradtunk addig sem, mert elindult a 4szemközt azóta. https://youtu.be/ROLrjs0r0X8

És talán ami még látványosabb volt, az az élő közvetítések elindítása. A kezdeti gyerekbetegségek után tavasszal a Szigetközi Szatyor nagyrendezvényén a városközpontban már egy elég jó minőségű “élőzést”, streamelést tudtunk véghezvinni, ahol az egész stáb megjelent. Mindenkinek volt dolga. https://youtu.be/CsBdmpXmvls

Azóta Lébényből is jelentkeztünk, az idei Rotációs Kapa versenyről. Ahogy jönnek a munkák, úgy fejlődünk mi is. https://youtu.be/LgOoEc6jmZs

Most úgy érzitek, rendben vagytok?

Megállni, elülni a fenekünkön sosem lehet. Már amikor ezeket elkezdtük csinálni, láttuk, hogy merre tovább, mit kellene még megvásárolni, tovább fejleszteni. Rengeteg ötletünk van, amiket nagyon szeretnénk megvalósítani, csak sajnos lassabban haladunk mint szeretnénk, mert mindent úgy kell megtervezni, hogy minél kevesebb befektetett emberi munkaerőre legyen szükség. Mivel az általunk elvárt minőségből nem szeretnénk engedni, így drágább eszközökre van szükség, amelyekkel az emberi munkaerőt tudjuk kiváltani – ami amúgy nem jó, de sajnos arra kell menni, amerre a lehetőség visz. Idő kellett nekünk is ahhoz, hogy átértékeljük ezt a gondolatot. Sajnos, nem találunk munkatársakat, így magunknak kell megoldanunk mindent. Főleg technikai segítségre volna szükségünk – de nincs.

Hogyhogy? Azt gondolná az ember, hogy ez egy népszerű szakma.

– Igen. Mi is azt hittük. De sajnos meg kellett tapasztalnunk, hogy nem így van. Aki látott már kamerát, az horribilis összegekért vállalna munkát anélkül, hogy hozná azt a minőséget, amit mi elvárnánk tőle (és itt ne gondoljunk mozifilmes elvárásokra, egyszerű dolgokat várunk: ne remegjen a kamera, legyen éles a fókusz, ne kelljen noszogatni, hogy elég vágókép készüljön, stb…..) Aki meg valóban tud, az önálló vállalkozóként már teszi a dolgát. Szerencsére, azért vannak olyanok, akikre alkalmanként számíthatunk. Össze is tehetjük a kezeinket, mert ez egy nagyszerű csapat! Amikor kell, fontos – mindig számíthatunk rájuk. Ám ők mindannyian főállásban dolgoznak valahol, többen Ausztriában. Nyilván az ottani bérekkel nem tudunk versenyezni. Hiszen tudni kell, hogy minket csupán a néhány reklámozónk támogat. A semmiből építettük fel ezt az egészet, nincs mögöttünk vagyonos mecénás, aki ezeket a kezdetben lassan megtérülő befektetéseket megfinanszírozná. Így aztán nekünk kell alaposan átgondolni mindent, mert a megélhetésünket kockáztatjuk egy rossz döntéssel. Kompromisszumokat kell tehát kötnünk magunkkal szemben. Nem könnyű, mert mi loholnánk előre, ahogy már említettem, tele vagyunk tervekkel.

– Ami a lényeg, ha lassabban is, mint szeretnétek, de meneteltek előrefelé.

Így van. Sosem állunk meg.