Május 4 Szent Flórián – a Tűzoltók napja

1991 óta ezen a napon emlékeznek meg a tűzoltók védõszentjérõl, Szent Flóriánról.
Flórián római katonatiszt volt Noricumban, a mai Ausztriában. Diocletianus uralkodása idején szenvedett keresztény hitéért vértanúságot. Legendája szerint, amikor Florianus megtudta, hogy az Enns-parti Laureacumban (Lorch) elfogtak 40 (!) keresztényt, maga is megvallotta hitét. Aquilinus bíró megbotoztatta, s arra ítélte, hogy nyakában malomkővel az Enns hídjáról lökjék a folyóba. Tetemét egy sas őrizte mindaddig, amíg el nem temették. (A „sas”, a római légiók felségjelvénye, maga Aquilinus hadbíró lehetett, hisz a neve is azt jelenti „olyan, mint a sas”.) Forrás: https://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/szent_florian__a_magyar_tuzoltok_napja

Szeretjük a tűzoltókat. Amikor az egyenruhás védőinkről van szó, először mindig ők jutnak eszünkbe. Szeretettel gondolunk rájuk. Mosolyognak, pedig sokszor embert próbáló helyzetekből menekülnek meg ők is. Olyanokat látnak, amiket mi sosem szeretnénk. A legapróbbnak tűnő beavatkozásoktól, mint pl egy macska lehozása a fáról, a legkeményebbekig, a balesetekig, hatalmas tüzekig mindenhol ott vannak. És talán éppen ezért ők a mi mindennapi hőseink. Közülünk valók. Akár a szomszéd fiú. Teszik a dolgukat. Értünk.


Idén nekik is minden más. A koronavírus az ő életükre is rányomta a bélyegét. A mindennapos tennivalók mellett koncentráltabban kell figyelni a veszélyhezeti szabályok betartására, az emberek védelmére.
Pedig idén jubíleumi, ünnepi évük lenne. De Szent Flórián napján ezúttal nem ünnepelnek. Most nem ennek van itt az ideje. Ez most nem fontos, háttérbe szorul. Az ünneplést elhalasztják kevésbé vészterhes időszakra.
A Tűzoltóság fennállásának 150. évfordulóját egyszer, majd ha minden lenyugszik, amikor visszatérünk a megszokott hétköznapjainkba, valószínűleg megtartják. És akkor majd mi is látjuk, hogy igen, ők szeretik, amit csinálnak. Büszkék a hivatásukra, büszkék a maguk és a társaik munkájára, eredményeire. És mi is büszkék vagyunk rájuk!
Kívánjuk nekik a legjobbakat! Kívánjuk, hogy hamar véget érjen ez az időszak, és jusson idejük magukra is. És ha eljön az ideje – talán még idén, mi is örömmel köszöntjük, ünnapaljük majd őket!

Kép: http://katolikus.network.hu/blog/katolikus-kozosseg-hirei/majus-4-szent-florian-vertanu