Ausztria újraindul 2.0

Ausztria picit előttünk jár az újraindítást tekintve. Érdemes továbbra is tisztában lenniük az ottani magyar munkavállalóknak, mire érdemes odafigyelni az újrakezdést illetően, a munkaszerződésekkel kapcsolatban.
A témáról ezúttal is a szakértő tájékoztat.

Ahogy várható volt május elsejétől az országok folytatják,illetve megkezdik a gazdaság és az élet „újraindítását”.A lazító intézkedések azonban eltérő ütemben és országonként eltérő mértékben kerülnek bevezetésre.

A vírushelyzet kezdetén sok munkavállalónak kényszerült a munkaadó felmondani, de sokan közülük un.ígérvényt is kaptak a visszajelentésre. Már elkezdődtek ezek a visszajelentések, és egyre többen kapják meg az új munkaszerződést. Néhány fontos dologra mindenképpen érdemes a dolgozónak odafigyelni :

  1. a korábban kézhez kapott visszajelentési ígérvényben leírt visszajelentési feltételeknek meg kell egyezni az új munkaszerződésben leírtakkal:
  • tehát, ha azt ígérték a dolgozónak írásban, hogy a vírushelyzet függvényében amint lehetséges, újra visszajelentik, és avírushelyzet előtti feltételek állnak vissza, akkor az új szerződésben ezt részletesen rögzíteni kell
  • munkabér pontos összege havi vagy órabérben megjelölve
  • még bent lévő szabadságkeret és annak felhasználása
    1. és 14.havi juttatás
  • bejelentett heti óraszám
  • felmondási feltételeknek
    Ezek tehát a legfontosabb pontok, ezeken kívül még egyéb rendelkezéseket is bele lehet foglalni.
  1. Ha a visszajelentési ígérvényben nem szerepelt, hogy a korábbi feltételekkel veszik vissza a dolgozót, akkor az új munkaszerződés teljesen új feltételeket fog tartalmazni. A dolgozónak lehetősége van aláírás előtt az új szerződést átbeszélni a főnökkel. Ezt mindenképpen meg kell tenni aláírás előtt! Leggyakrabban a bért és a bejelentett óraszámot érintik az új feltételek.
  2. Ha nem kapott a dolgozó visszajelentési ígérvényt, akkor lehetősége van a szabad munkaerő piacon új munkahelyet keresni. Ebben az esetben természetesen teljesen új munkaszerződést fog kapni az új cégtől.

Minden esetben 1 hónapos próbaidővel indul az új szerződés, ezt követően pedig újra érvényesíteni kell a tb-t Magyarországon.

A kijelentés alatti időszakban is sokan kapták a családi pótlékot, ezt nem állították le a munkahely megszűnésével. Ha a dolgozó nem volt bejelentve a hónap elsején, akkor az adott hónapra akkor sem járhatott volna a családi pótlék a kijelentés alatt, ha mégis utalta a Finanzamt. Ebből nem lesz probléma, mert majd un. ellenszámoltatási eljárásban visszakönyvelik a jogtalanul folyósított hónapokat. Akik nem tudnak, vagy nem akarnak visszamenni Ausztriába dolgozni, azoknak viszont kötelező lejelenteni a munkaviszony végét és kezdeményezni a visszafizetési eljárást!

Azok a kismamák, akiknek május 30 után jár le a Karenzmegállapodásuk, mindenképpen vegyék fel a munkáltatóval a kapcsolatot, hogy mikor és milyen formában tudnak újra munkába állni! Itt érdemes az un. Elternteilzeit/szülői részfoglalkoztatás/ foglalkoztatási formát leegyeztetni.

Akiktől az információkat kaptunk: Ostermayer utcai Osztrák Ügyintéző Iroda, Eszter és Szabina

https://www.facebook.com/osztrak.tanacsadas/