Mindig legyen egy “B” tervünk? – 3

“Friss” vállalkozókként a párommal nem győzünk tanulni, figyelni más vállalkozókat. Kicsit önös céllal is, de gondolva az ugyancsak érdeklődő nézőinkre – indítottuk útjára korábban a műsorunkat is: MásKép… ( https://youtube.com/playlist?list=PLON4jqA_5bEUcrj5HCwxc51qBoFIojFHb )
Nincs két egyforma vállalkozó. Az egyetlen a közös bennük. Kockáztattak. Biztosat a bizonytalanért. A maguk urai. Maguk vállalják a felelősségeket, maguk hozzák a döntéseket. Minden nap dolgoznak a holnapért. Mindig igyekeznek tartani a lépést a világgal, vagy akár megelőzni azt és diktálni.
Ők minket inspirálnak. Nincs okunk irigykedni rájuk, hiszen minden erejüket, energiájukat, idejüket, sokszor fizikai kapacitásukat ölik bele vállalkozásukba.
Mi hát a titkuk? Higy bírják? Mi viszi őket előre? És hogyan tekintenek a jövőbe? Így, 2022 elején időszerű a kérdés… Megkerestem néhányukat, kezdő vállalkozót, vagy régi motorost – mondja el nekünk a TITKOT!
Cikksorozatunk ezt a kérdést feszegeti, vállalkozóink pedig szívesen osztották meg velünk a “titkaikat”. Tartsanak velünk! ?

Olcsvári Szilárd szerény ember. Lehet, hogy egy kicsit zárkózott is. Ám aktív. Egy klassz sportegyesületet vezet, mindenhol ott van, ahol jótékonykodni kell. És a munkájában is sikeres. A Fogadó Fogászat családi vállalkozás, amelynek ő intézi az ügyeit. Töretlenül és kitartóan. ( https://youtu.be/xJsbuQxvHGQ )

Olcsvári Szilárd Fogadó Fogászat

“Elévülhetetlennek tartom a klasszikus háromlábú szék stabilitását az eredményes vállalkozáshoz, úgymint a jó iskola, a gyakorlati tapasztalat, és a kitartás. Persze nem mehetünk el a megfelelő emberi kapcsolatok és még sok apróság mellet ami eredményre vezethet. Fontosnak tartom figyelemmel kísérni a piacon azokat, akik több generáció óta foglalkoznak ugyanazon szakmával, nélkülözhetetlen szakmaiságot tudnak adni saját területüknek. És ha elfogadjuk ezeket az alapvetéseket, már nem is olyan nagy titok, mitől várhatjuk a szebb jövőt. Tudni kell megsemmisülni, akár naponta is, és onnan minden alkalommal erősebben felállni!”

Egészen más területre kalandozunk…
Kulacs Zolit is megkerestem. Egy faluból származunk, ezért mindig örömmel figyeltem, ahogy egyre ismertebb, sikeresebb lett. Az Uno Autó-Motor-Kerékpár Szaküzlet tulajdonosaként nem csak a vállalkozását fejlesztette látványosan, hanem civil szervezetekben, szakmai szervezetekben is vállalt munkát, később pozíciókat. Számomra jól esik, ha olyan valakinek a “felemelkedését” láthatom, akiről tudom, honnan indult, láthattam a kiindulási pontot. Zoli az eltelt időszak alatt az utánpótlás képzésében is igyekezett szerepet vállalni.

Kulacs Zoltán Uno Autó-Motor-Kerékpár Szaküzlet

“Én azt gondolom, hogy egy vállalkozó akkor tud sikeresen működni, vagy ebben a mai rendszerben megmaradni, hogyha vannak az üzleti életben olyan jellegű írott és íratlan szabályai, amelyek mellett kitart… Tehát vannak azok az üzleti elvek, amelyek alapján te dolgozni próbálsz, és próbálsz érvényesülni. Legfontosabb a saját magadba, a vállalkozásodba, a munkatársaidba – lletve ehhez szorosan kapcsolódó az a vásárló réteg, akik nálad fognak vásárolni, vagy a szolgáltatásaidat igénybe fogják venni – őbeléjük vetett hit. Tehát hogy ez a kölcsönös bizalom meglegyen. Ezért kell nagyon sokat tenni. És ezt nem csak ki kell építeni, hanem meg is kell őrizni, és tovább kell fejleszteni. Egy ilyen kis régióban, mint Mosonmagyaróvár és vonzáskörzete akár kereskedelmet, akár szolgáltatást nyújtó cégnek ez a legfőbb dolga. Mert ezek az emberek fogják azokat a biztos megélhetéshez szükséges dolgokat, amitől a vállalkozásod működik, amiért értelme van egyáltalán ezt a vállalkozást működtetni – fenntartani. Nyitott szemmel kell úgy járni, hogy a megváltozott körülményekkel járó kihívásokra, a megváltozott körülmények adta új feladatokra tudjuk az új válaszokat meghozni. Szoktam ebben a pandémiás helyzetben mondani: “Rendkívüli helyzet. Rendkívüli megoldások.” Viszont nem szabad elfelejteni, hogy a jelenben élünk, a múltból táplálkozunk. Ott vannak a gyökereink, ott vannak az indíttatásaink. De csak előrefele nézzünk, és a jövőt fogjuk építeni! Akár a fiatalok támogatásában, akár az értékeknek a megőrzésében. És ezek lesznek azok a dolgok, amitől a vállalkozás fog tudni egy olyan értéket teremteni, amitől van jelene, van múltja, és lesz jövője is.”

Érdemes olvasni, ugye? Tanuljunk tőlük együtt! Legközelebb pedig tartsanak velünk ismét! ?

Korábbi cikkeinket alább találják: 1. http://szigetkoztv.com/2022/01/06/mindig-legyen-egy-b-tervunk/

2. http://szigetkoztv.com/2022/01/10/mindig-legyen-egy-b-terv-2/