Ami a koronavírust illeti

Már nagyon sokan várjuk, hogy igazi, rendes, korlátoktól mentes szabad életet élhessünk. Ám mire ez bekövetkezhetne, úgy tűnik, tartanunk kell a járvány második hullámától. Kérdés, hogy a gazdaság és a magánemberek büdzséje mennyire fogja ezt az újabbat megsínyleni, pszichésen mennyire vagyunk erősek, mit bírunk még?

A mai kormányinfón túl sok konkrétumot még nem tudtunk meg. Nyilván a kormány, a döntéshozóink is óvatosak.

Ami biztos, a jogosan felháborodott, az igényeiknek, kifogásaiknak hangot is adó zenészeink még mindig nem kapnak választ arra, hogy lehet-e majd augusztus 15 után 500 főnél nagyobb rendezvényeket, így akár koncerteket tartani az országban.

Tudjuk nagyon jól, hogy a zeneipar nem csak konkrétan a zenekarokból, előadókból áll. Rengetegen ott vannak mögöttük láthatatlanul, akik mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egy-egy buli igazán jól sikerüljön. És ez az év nekik szinte elúszott. Sokan közülük eddig ebből éltek. Szerencsésebbek azok, akik több lábon állnak, és a családi kasszában nem ez volt a legfőbb bevételi forrás. Azok, akiknek ez a megélhetését jelentette, sokan már egészen más területen dolgoznak, hogy bevételt biztosítsanak a maguk, és családjuk számára. Azok, akiknek megvolt erre a lehetősége. Nem anyámasszony katonái ők, nem röstellnek akár kétkezi munkát sem vállalni. De nem mindenkinek volt meg erre a lehetősége. Nyilvánvalóan szeretnék azt a munkát csinálni tovább, amit korábban is. Mert ez a munkájuk, és mert örömmel is csinálják. És nem értik, miért nem lehet?

És itt nyilvánvalóan a legszembetűnőbb ellentmondással van a legtöbb problémájuk.

Miért bonyolíthatnak le futball meccseket az országban, és miért nem lehet koncertezni? Mitől más az egyik tömeg, mint a másik? Miért nem fertőződik meg a futball-szurkoló és miért igen egy zenekar rajongója? És komolyan!!! Valóban az alkohol mennyisége miatt??? Ugye nem járt még Gulyás Gergely miniszter úr futball mérkőzésen? És koncerten? Legalábbis nem úgy, hogy a “nép” között… De ha netán mégis – ha valóban azt tapasztalta testközelből, hogy a drukkerek nem alkoholizálnak, emiatt pedig nem fertőződnek, akkor nagyszerű! Hiszen megvan az ellenszer! De tekintsünk csak vissza egy picikét! Mi is történt Olaszországban a korlátozás enyhítése utáni első futball mérkőzés után? Sok-sok újabb fertőzöttel lettek “gazdagabbak”. A vírus tehát a még “anti alkoholista” drukkereket sem kímélte.

A mai kormányinfón válaszok tehát nem születtek.

Foglalkoznak a kérdéssel majd július végén. Érzik a zenészek felvetésének jogosságát. De a következő ülésig várni kell a válaszra. Ha a helyzet nem változik, és 500 fő felett továbbra sem lehet koncerteket szervezni, kidolgoznak egy szélesebb kört érintő támogatási rendszert a zeneipar résztvevőinek.

Ezt szerették volna? Nem hiszem.

Egy tisztességes ember meg akar dolgozni a pénzéért, nem támogatást vár. Nem is erről szól ez az egész.

Csupán arról, hogy NE LEGYEN KETTŐS MÉRCE!

Legyen foci! És legyenek koncertek.

Vagy ne.

De akkor egyik se.

Az viszont mindenképpen pozitív, hogy a zenészek hangja célba ért, hogy foglalkoztak a kérdéssel, nem söpörték szőnyeg alá. És az is, hogy a további támogatás kérdése is napirenden van. Hiszen vannak, akiknek valóban szükségük van rá. Ha a pénz hozzájuk kerül, valóban jó helyre – akkor legalább ez a része megnyugtató.