Koronavírus helyzetjelentés

2020 júkius 30. Kormányinfó

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter

Továbbra is tartja magát a koronavírus-fertőzöttség hazánk körül. A sikeres védekezésnek köszönhetően Magyarországon minden rendben. Vigyáznunk kell viszont, hogy ez így is maradjon! Emiatt a szabályokon egyenlőre a kormány szerint nem kell változtatni. A cél, hogy a szeptemberi tanévkezdés normál keretek között elindulhasson! Ennek érdekében NEM változtatnak a zenés-táncos rendezvényekkel kapcsolatos szabályokon! A maszk viselése a kijelölt helyeken továbbra is kötelező!

A zenés szakmát köztudottan nagyon nehéz helyzetbe hozta az elmúlt időszak, ezért ahogy azt a miniszter korábbi tájékoztatójában már említette, ha a szabályok nem változnak augusztus 15 után, a szakmát támogatásban részesítik. Ennek összegét 5,3 milliárd forintban állapították meg, amely összeget már elkülönítették. A támogatást elsősorban garázs koncertsorozatok szervezésére, lebonyolítására szánják. A programot a Magyar Turisztikai Ügynökség bonyolítja majd neves producerek segítségével, szervezésében. Néhány napon belül várható tájékoztatás a témában.

Szóba került a Magyar Posta is, az ott dolgozó postások béremelése. Mivel veszteséges cégről van szó, nehéz a helyzet, de azt mindenki látja, hogy a postai kézbesítők munkájukhoz képest nagyon alacsony jövedelemmel rendelkeznek, így mindenképpen foglalkozni kell vele. Ehhez viszont az Európai Bizottságnak kell hozzájárulni Brüsszelben. Ahogy ott pozitív eredmény születik, semmi akadálya nem lesz az igényelt béremelésnek.