Csökken a fegyelem – az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatója

A szerdai sajtótájékoztató első részében Novák Katalin család- és ifjúság ügyért felelős államtitkár beszélt arról, hogy idén csúcson volt a házasságkötések száma, és már most 1200-zal több baba született, mint az elmúlt időszak ezen időszakában. Összefoglalta a legutóbb hozott, családokat érintő döntéseket.

  1. A családtámogatásokat megvédése. – semmihez nem nyúlnak hozzá a járvány idejében zajló átcsoportosítások miatt.
  2. Továbbra is munkát adnak segély helyett. – Többek között 26 különböző munkakörben járulékkedvezményeket vezettek be. Fizetés nélküli szabadságon lévőknek a járulékait megfizetik. Az átképzésre ezen időszakban lehetőség van felnőtt diákhitellel, a vállalkozók kedvezményes kölcsönöket vehetnek fel, a szép kártyáról felhasználható összeget megduplázzák….
  3. Segítenek átvészelni a veszélyhelyzetet. – moratóriumok bevezetésével, a hiteltörlesztések elhalasztásával. Meg lettek hosszabbítva a GYES, GYED, GYET. Bár apróságnak tűnhet, a hétfőtől bevezetett ingyenes parkolás is ezt segíti.
  4. Támogatják a fiatalokat. – Diákhitel moratórium év végéig. Új, szabad felhasználású, kamatmentes diákhitel az egyetemistáknak 500.000 Ft értékben. Diplomához eltörölték a nyelvvizsga-kötelezettséget ebben az időszakban.
  5. Az idősekre is gondolnak, gondoskodnak róluk. – A receptkiváltások, ügyintézések egyszerűsítésével. A nyugdíjügyekben a felülvizsgálatokat elhalasztják, de ez nem akadályozza a folyósításokat. A 13. havi nyugdíj fokozatos visszavezetésével.

Végezetül békességet, türelmet, fegyelmezettséget kért/kívánt az ünnepek idejére.

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos az aktualitásokkal indította beszámolóját. Miszerint az elmúlt 24 órában 11 fő húnyt el. Napról napra növekszik az intézményekből távozott gyógyultak száma.
Az elmúlt napokban az idősotthonokra terelődött a figyelem, mert ezekben az intézményekben is felütötte a fejét a vírus. Zárt térben sokkal gyorsabban terjed a fertőzés. Továbbra is fontos a látogatási tilalom és a kijárási tilalom szigorú betartása ezeken a helyeken. Pest megye továbbra is a fertőzöttség csaknem 2/3-át teszi ki.

Kiss Róbert rendőralezredestől pedig megtudtuk, hogy tegnap 5 teherszállító gép érkezett hazánkba védőfelszerelésekkel.
Az idő előrehaladtával a kijárási korlátozások megszegésének száma egyre inkább emelkedik. Több ezer szabálysértés történt, ami miatt eljárásokat kellett indítani.
507 esetben kellett a házi karantén szabályainak megsértése miatt intézkedni eddig.
183 büntetőeljárást kellett elrendelni a koronavírussal kapcsolatba hozható esetekben. Ilyenek a rémhír-terjesztések, közveszéllyel fenyegetés, csalás és járványügyi szabályszegés.
4 személy ellen indult büntetőeljárás Budapesten csalás miatt. Ezekben az esetekben több millió forinthoz jutottak a csalók nem megfelelő, használhatatlan fertőtlenítőszerek eladásából.