Ausztriai munkavállalók MOST

A koronavírus magyarországi megjelenésével az első intézkedések között volt a határok fokozott ellenőrzése. Ám mivel Ausztriában hamarabb megjelent a vírus, a munkahelyekre már korábban kihatottak az ottani intézkedések. Sorra álltak le a cégek, a munka megszűnt sok helyen, kit így-kit úgy hazaküldtek. Nagyon sokan munkanélkülivé váltak. A mosonmagyaróvári, osztrák-magyar ügyekre szakosodott cégeknél ezzel hatalmasra nőtt az ügyfélforgalom.
Azóta 4 hét telt el. Mennyivel tudunk ma már többet? Melyik szektort érintette elsősorban az elbocsátási hullám? Mire számíthatnak az elbocsátott munkavállalók, átmeneti állapotra, vagy, egy újbóli munkakeresésre a jövőt illetően? Ha végleg elveszítették a munkájukat, honnan számíthatnak átmeneti támogatásra, mire jogosultak?

Az első hullám a kis üzleteket, tehát a kereskedelmet és a vendéglátóipari egységeket érintette. A bevásárló központok, pl. Outlet Center, éttermek, kávézók nagyon gyorsan követték az utasításokat, és bezártak ideiglenesen.

Azok, akiket el ugyan nem bocsátottak, de a munkahelyükre most nem mehetnek, számíthatnak-e ebben az időszakban valamilyen juttatásra az osztrák államtól, kell-e bármit bárhol igényelniük?

Minden munkáltató törekedett és törekszik arra, hogy a “régi” dolgozóit lehetőségei szerint meg tudja tartani. Van egy válságprogram is, amit nagyon hamar kihírdettek Ausztriában és azóta is alakítják a helyzet változásához igazítva. Itt az u.n. Kurzarbeit programba léphettek be azok a cégek, akik vállalták az ezzel járó kötelezettségeket, és így nem kell a dolgozókat ideiglenesen sem elküldeniük.
Azok a cégek, akik az u.n. Kurzarbeit programba léptek be, ők továbbra is fizetik a munkabért a dolgozóknak. Attól függően, hogy hány %-os állami támogatást kér a cég a dolgozó bérére – függ, hogy milyen arányban végeztet a dolgozóval csökkentett órában munkát. Aki például korábban heti 40 órát dolgozott és a Kurzarbeitba lépett, ő összesen a 3 hónapos időtartam alatt 50 munkaórát kell hogy ledolgozzon. A többi napon a régi szabadságokat, túlórákat használják fel. Az aktuális éves szabadságok nem fogynak, mivel ez egy %-os arányban csökkentett munkaidőt jelent, ami jogszabályi előírásokhoz van kötve.

Mitől függ az, hogy mely cégek élnek a Kurzarbeit adta lehetőségekkel?

Két nagyon lényeges tényezőt emelnék ki ezek közül,az egyik hogy az adott cégnek megvan e az anyagi forrása arra hogy az állami részen felüli un.önrészt ki tudja e fizetni az érintett dolgozóknak.A másik pedig,hogy mielőtt belép egyeztetni kell a munkavállalóval és ha a dolgozó elfogadja a Kurzarbeit által kapott lehetőséget és aláírásával beleegyezik,akkor tud a munkaadó belépni a programba.

Azt már tapasztalhatták, hogy azok az ingázók, akik a jelenlegi helyzetben is végezhetik a munkájukat, kaptak egy munkáltatói igazolást, amivel a határon tudnak közlekedni. Ezt munkaidőhöz kötve tehetik meg. Útközben banki ügyeket tudnak intézni, de a munkáltatóival “csak úgy” ügyet intézni nem mehetnek ki.

Akiket elbocsátottak, fordulhatnak-e ügyvédhez, bárhova? Van-e bármiféle jogorvoslatra lehetőségük? Jellemzően aláirattak-e velük valamit, ami miatt ilyenre nincs lehetőségük, vagy ilyen rendkívüli helyzetben amúgy sincs?

Azok a cégek,akik időszakosan bezártak és elküldték a dolgozókat, azt lehet mondani, hogy 90%-ban kiadták az u.n. visszajelentési igérvényt, illetve igazolást. Ezzel egyfajta garanciát adnak a munkavállalónak, hogy a krízis elmúltával, de legkésőbb június 30 után újra visszajelentik őket. Ebben garantálják, hogy a korábbi bért és feltételeket tartalmazza majd az új szerződés.
Sajnos olyanok is lesznek, akiknek végleg felmondanak. Hogy ők milyen jogorvoslatra számíthatnak, azt sajnos a jelenlegi helyzetben nem lehet megjósolni. Az biztos, hogy az Arbeiterkammer lesz majd az illetékes ezekben az ügyekben. Mivel azonban rendkívüli állapot van érvényben a vírus ideje alatt, ilyenkor a jogrend és a jogorvoslat is külön kategóriába esik.

Mindegy, hogy végleg, vagy átmenetileg szűnik meg a munkaviszony, a magyar munkanélküli ellátást minden esetben igénybe lehet venni.

Összegezve:

  • ha a dolgozó nem rendelkezik osztrák főlakcímmel, és megszűnik a munkaviszonya, csak magyar munkanéküli segélyt kérhet.
  • Ha a cég Kurzarbeit programban van, akkor az osztrák állam a céget segíti az osztrák munkanélküli hivatalon keresztül a bérkifizetésben, ebben az esetben a dolgozónak nincs teendője semmilyen hivatal felé.

Közben az osztrák kormány bejelentette, hogy lazításokra lehet számítani húsvét után. Mennyire lehet ez jó? Nem okozhatja-e ez éppen a vírus újbóli fellendülését, berobbanását?

Április 14-től kis üzletek, építőipari, kertészeti üzletek nyithatnak. A kijárási korlátozások április végéig maradnak érvényben. Május 1-től üzletek, bevásárló központok, fodrászok nyithatnak meg. Leghamarabb május közepén pedig éttermek, hotelek. Iskola biztosan nem lesz még május közepéig. Érettségi lesz ebben a tanévben, egyetemeken digitálisan zárják a félévet, rendezvények júnuis végéig továbbra sem lehetnek.
A legutóbbi sajtótájékoztató lényeges pontjai ezen kívül, hogy a maszk kötelező a boltokban, és a tömegközlekedésen lehet csak sál vagy varrot maszk. Ennek megszegése esetén akár 50 eurós bírságot is kiszabhatnak.
Ezeket az intézkedéseket természetesen nagyon szigorú járványellenőrzési adatok elemzése, és egészségügyi adatok folyamatos megfigyelése és ellenőrzése mellett vezetik be. A legapróbb újabb romlásra vagy terjedésre utaló jelek és adatok esetén ezek azonnal visszavonhatóak, mivel a rendkívüli állapot fennmarad június 30-ig.

Szumma szummárum: minden változóban. Akár napról napra. A legfontosabb a türelem – lenne. De ha elfogy a pénz, fogyni kezd a türelem is.

Kényes ez a jelenlegi helyzet mind a dolgozók, mind a munkaadók számára. Mi azt látjuk, hogy a cégek, ha működni tudnak, akkor törekednek arra, hogy a lehető legtöbb segítséget megadják a dolgozóknak. Ha pedig nem tudnak működni, akkor a munkaviszony megszüntetését is próbálják a lehető leghumánusabb módon megoldani. Akiknek végleges elbocsátásra kerül a sor, ott egyértelműen el is mondják és le is írják az okát a végleges felmondásnak. Mi úgy látjuk, hogy nem árulnak a munkaadók zsákba macskát, megmondják ha vissza tudják majd jelenteni, és azt is ha nem, illetve azt lehet mondani hogy 95 %-os arányban írásba is adják.

Akiktől válaszokat kaptunk:
Ostermayer utcai Osztrák Ügyintéző Iroda, Eszter és Szabina
(https://www.facebook.com/462561970601888/posts/1354864808038262/ )