Álmodjunk jövőt!

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a megyei Gazdaságfejlesztési Stratégia tervezéséhez, a gazdasági lehetőségek feltérképezéséhez Munkacsoportokat hozott létre a 3 térségben. A mosonmagyaróvári térségében is elkezdődtek a munkák a térségi elnök, Csalló Gábor irányításával.

Olyan embereket sikerült megmozdítani a cél érdekében, akik talán sosem ültek még egy asztalnál. Fontos szempont a kamara részéről, hogy a javaslatokat a térség szereplői fogalmazzák meg különböző témakörökben, de az élet különböző területéről. Így a csoportokban vannak kisvállalkozók, gyártulajdonosok, egyetemi és más iskolai oktatók, kutató-fejlesztők – a legkisebbektől a legnagyobbakig. Éppen ezért is látszik benne a hatalmas lehetőség – hogyan bontakozhat ki az eddig látszólag egymástól teljesen távol álló emberek közös gondolkozásából valami új, valami jó.

Csalló Gábor ezeken az első találkozókon elsősorban az alapvető dolgokat szerette volna ismertetni, és teret hagyni annak, hogy a csoportok tagjai egymásra hangolódhassanak, ráérezhessenek arra, hogy tulajdonképpen ennek a kezdeményezésnek mi is a célja. Merthogy mi is? Ötletelés. A legfontosabb, hogy szabaduljon el a fantázia – ahogy Gábor mondta, és kezdjünk el vízionálni. Az értékes ötletek teljes kidolgozását pedig majd szakemberekből álló csapat végzi el.
A sok vízió sok-sok beszélgetés, találkozó után akár egy egésszé, egy valódi, kivitelezhető, megvalósításra alkalmas tervvé nőheti magát, amelynek mentén nem csak a fejekben, papíron, hanem a valóságban is testet ölthetnek a jövő projektjei. Fontos az irányvonalak, a célok megtalálása. Ehhez viszont az éppen megfelelő tudással, fantáziával, szabad gondolkozással rendelkező emberekre van szükség, akik képesek elrugaszkodni a jelen valóságától, akik mernek akár nagyokat álmodni. Akiknek fontos a térség jövője. Akik tudnak közösségben és hosszú távban is gondolkodni. Tehát idő van. Merthogy ez a jelenlegi projekt nem arra törekszik, hogy itt hamar-gyorsan látványos változások történjenek. Hanem ahogy a korábbiakból is kiderült – álmodjuk meg a jövőnket, és tegyünk meg érte mindent, ami MOST és TŐLÜNK telik. A jövő pedig teszi majd a maga dolgát.

Gábor szereti és sokszor alkalmazza, használja ismert, általa kedvelt szerzők témába vágó gondolatait. Most sem akart másképp fogalmazni, mint Mark Twain: „Jósolni nehéz, különösen, ami a jövőt illeti.”


Természetesen hamarosan jelentkezünk a témában videós formában is. Addig is figyeljék műsorainkat, cikkeinket! 🙂