Korona hírek 2020.09.21.

Országosan 876 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 3 krónikus beteg – mától újra rendszeresen tájékozódhatunk az akciócsoportok munkájáról, a koronavírus-helyzet napi állapotáról.

A mai tájékoztatón Müller Cecília országos tisztifőorvos asszony elmondta az adatok ismertetése után, hogy bár jelenleg jellemzően a fiatalok fertőződnek nagy számban, az idősebb korosztály továbbra is a legveszélyeztetettebb. Így az előírt szabályok különösen fontosak! (Erről már néhány információt korábbi cikkünkben olvashattak: http://szigetkoztv.com/2020/09/16/korona-hirek/ )

Fontos információ, hogy a kötelező hatósági házi karantén idejét a tavaszi 14-hez képest 10 napra csökkentették. A tapasztalatok szerint ezalatt mindenképpen kiderül, fertőződött-e közeli hozzátartozó. Fertőzöttel egy háztartásban élő közeli hozzatartozó továbbra is csak 2 negatív teszt után “szabadulhat” a házi karanténból, és ugyanez érvényes a külföldről hazánkba érkezőkre is.

A már korábban bejelentett maximalizált hatósági árat a tesztek esetében mától vezetik be. A mai naptól tehát nem adhatja senki 19.500 Ft-nál többért.

Ugyancsak a mai naptól adatokat kaphatunk az oktatási-nevelési intézmények helyzetéről. A jelen állás szerint 20 óvodában és 6 iskolában rendeltek el rendkívüli szünetet, illetve 177 esetben 1-1 osztályt érintve, 9 esetben pedig a teljes iskolát érintve vezették be átmenetileg a digitális oktatási rendet.