Június 27: a Cukorbetegek világnapja.

Foglalkoznunk kell vele. Merthogy a cukorbetegség ma már szinte természetes velejárója az életünknek. Talán mindenkinek a családjában fordul elő cukorbeteg. Sajnos, népbetegséggé vált. A kettes típusú cukorbetegség és az elhízás kéz a kézben járnak, egymással összefüggnek, és nagyon sok további betegség kiindulópontja.

Ám van az egyes típusú cukorbetegség is, amely egy autoimmunfolyamat következtében alakul ki. A páciens nem tudja megelőzni, sokszor agluténérzékenységgel, pajzsmirigy-hormon változással jár együtt. Egy komplexmegbetegedés.

A 2-es típusú cukorbetegséget az életmódváltással akár mégidőben el lehet csípni, lehet tenni ellene. Rendszeres testmozgás és a diéta azalapja, illetve van egy bázis gyógyszer, amit már a praediabeteses állapotbanis javasolt elkezdeni a szakemberek szerint. A gyermekáldást is segíti.

Beszélgetőpartnerem Dr. Porpáczy Krisztina, háziorvos,akiről konkrétan tudom, hogy szívén viseli a legkisebbek elhízásának kérdését,az egészséges életmódot. És több esetben beszélgettünk már arról, hogy ennekkezelése, megoldása egy komplex feladat, az orvosnak, a gyereknek, a családnakegyütt kell működnie a siker érdekében. Merthogy a gyerek duciság ugyan lehetaranyos, de annál veszélyesebb.

P.K. A probléma gyökere a modern életmódban rejlik. A gyermekek kevesebbet mozognak, mint 20-30 éve, rengeteg reklám éri őket, amik befolyásolják a táplálkozásukat. A virtuális világ nagyon sok idejüket leköti, nem alszanak – és ezért sem mozognak. Nagyon kevés a kiskert még falun is, ahol látnák, hogy miként nő a borsó, vagy ahol csirke szaladgál. Elidegenedtek a természettől. A gyorséttermi étkezés, az anyák leterheltsége arra vezet, hogy ne egyenek otthoni főtt ételt a gyermekek.

Miért fordult talán már a világ is ennyire határozottan akérdés felé?

P.K. Fontos látnunk, hogy a cukorbetegség szövődményei nagyon megnehezítik az életet. Rengeteg amputált végtag, gyakori fertőző megbetegedések, vese-elégtelenség, látászavarok, stroke és szívinfarktus alakulhat ki a betegség következtében. Ez már a fiatal és a középkorú, tehát a dolgozó réteget érinti. Emiatt náluk megnövekedik a táppénzben töltött idő, és a munkaképesség-csökkenés nagymértékben befolyásolja a gazdaság működőképességét. Mindemellett rengeteg vizsgálat kimutatta, hogy a gyermekkori elhízás és a cukorbetegség kialakulása között szoros kapcsolat van. Sok híres ember is népszerüsti az otthoni vércukor mérést. Ez nagyon fontos a korai felismerésében a betegségnek

Kényelem, vagy tudatlanság okozza az emberek elhízását?

P.K. Nem csakezek a tényezők játszanak közre. De az iskolai oktatásban nagyon fontos volna,ha szerepet kapna egy egészségtan tantárgy bevezetése. Rengeteg dolgot meglehetne a gyerekeknek világítani még időben, mielőtt a rossz rutinokbeágyazódnának. Fontos volna beszélni a rendszeres mozgás fontosságáról, és azélelmiszerek kiválasztásának és széles spektrumának megismertetéséről. Anagyobbaknak meg lehetne tanítani a gyermekáldásra felkészülést is. Milyenoltások legyenek meg, hogyan étkezzenek, milyen nyomelemeket és vitaminokatszedjen valaki a gyermekvállalás előtt már. Vannak ez irányban próbálkozások,korábban volt is pár évig ilyen oktatás, de sajnos ez jelenleg csak az egyéb órákbaágyazottan és a védőnő illetve az iskolaorvos által elérhető. A rendszeresstruktúrában, és az életkornak megfelelő ismeretanyaggal lehetne ezt hatékonyanátadni.

A változtatásra való képtelenség, vagy a probléma súlyánaknem megfelelő ismerete okozza-e a legnagyobb gondot?

P.K. A változásra mindenki képes, csak nem mindenki motivált eléggé. Amikor lehetne következmények nélkül változtatni, akkor a betegség nem fáj, ezért sokan azt gondolják, hogy ezzel nem kell foglalkozni. Amikor meg idegkárosodás miatt a betegnek állandó, nehezen csillapítható fájdalma lesz, vagy egyik végtagot amputálni kell, akkor már nem visszafordítható, csak lassítható a károsodás. A cukorbetegség a diagnózis felállítása, tehát a tünetek megjelenése előtt már általában 10 éve fennáll. Ekkor van lehetőség a megállításra, ha valaki leszűreti magát, illetve elmegy vérvétele. Ezért fontos, hogy a fiatal felnőtt korban és a középkorúaknál is legyen pár évente vérvétel, illetve a vezetői jogosítvány kiváltásához ezért is előírás a vérvétel.

Mivel lehet enyhíteni az inzulinos kezelést/csökkenteniesetleg az inzulin mennyiségét?

P.K. Életmód-váltássallehet csökkenteni a gyógyszer mennyiségét, és rengeteg új terápia van, amit azelmúlt években vezettek be. Nem az inzulinnal kezdenek.

Különböztessük meg egy kicsit az 1-es és 2-es típusúcukorbetegeket! Az 1-es típusúnál valóban meg van pecsételve az ember sorsa,vagy azért ott is van lehetőség egy jobb életre?

P.K. Az 1-estípusú cukorbetegség nem múlik el, élethosszig tartó kezelés szükséges, de mamár nem tekintik a jól gondozott betegek csapásnak ezt az állapotot, hanem egyegyensúlyban tartható folyamatként kezelik. Rengeteg új diagnosztikai módszervan, amivel lehet kontrollálni az állapotot. Léteznek inzulin pumpák és a jövőa mesterséges hasnyálmirigy felé visz. A betegek zöme pár év alatt megtanuljakordában tartani a vércukrát. Nagyon jól tájékoztatottak az 1-es típusúcukorbetegek és a szüleik is. A nagyobb gond a 2-es típusú cukorbetegekkel van,mert nem okoz olyan drasztikus tüneteket kezdetben és ezért nem is veszikannyira komolyan a betegek. Nem érzik a fontosságát a diétának és az életmód-váltásnak.Erre nagyon jó, ha felhívja a figyelmet a sajtó. Ezért jó például a világnapis.

Talán kicsit érdemes arról is beszélni, hogy mivel járhategy kezeletlen, vagy egy félvállról vett cukorbetegség? 

P.K. A kezeletlen cukorbetegség nagyon sok szövődménnyel járhat. A leggyakoribbak a vakság, veseelégtelenség kialakulása, a végtag amputációja, az ideggyulladás miatti állandó fájdalom kialakulása, stroke és szívinfarktus. Nagyon nehéz a változtatás, mert a megszokásaink rabjai vagyunk. Nem mindegy, hogy mikor és hogyan halunk meg. Látjuk-e az unokákat, vagy nem, tolókocsiba szorulunk-e, vagy állandó fájdalommal kell élni évtizedeket. Heti háromszor dialízisre kell-e járni évtizedekig, vagy rosszabb esetben egy megelőzhető szívinfarktus elvesz évtizedeket az életünkből. Szerintem ez egyáltalán nem mindegy. Nem feltétlenül hal bele valaki egy strokeba sem, de lebénulhat az egyik oldalára, vagy rendszeres pelenka-viselésre, illetve a család támogatására szorulhat az életvitelében. Sokszor szociális otthonba, illetve krónikus beteg-ellátó intézményekbe kerülnek a betegek. A rokkantság jelentős anyagi veszteséggel is jár. Ez nem mindegy.

Milyen segítséget kaphat egy olyan, aki valóban szeretneváltoztatni?

P.K. A háziorvostól, diabetológustól, dietetikustól lehet tanácsot kérni. A kórház gyermek osztályán működik a FORMA munkacsoport, ahol a gyermekkori elhízást gondozzák, pszichológus és gyógytorna bevonásával is. Minden segítség elérhető, letölthető a Magyar Diabétesz Társaság honlapjáról is, amit a laikusoknak készítettek. Ma már nem az információ hiánya, hanem annak szelektálása a nehéz feladat. Ezért kellene a háziorvosi és egyéb segítséget igénybe venni.

Mik a cukorbetegek diétájának alapjai? Miben kellváltoztatni feltétlenül?

P.K. Nagyon fontos, hogy a fölösleges szénhidrát-bevitelt csökkentsük, vagy szüntessük meg! Fontos a fehér kenyér, rizs és liszt csökkentése. Az energiaitalok elhagyása és az alkohol minimalizálása. Mindezek a nagyon magas kalória tartalmuk miatt, és az alkohol hasnyálmirigyet közvetlenül károsító hatása miatt. A betegeknek a mediterrán típusú táplálkozás javasolt. Sok zöldséggel párolva, főzve, nyersen. Sok hal és fehér hús fogyasztása. A gyümölcsök magas szénhidráttartalma miatt az adagok kiszámolása dietetikai táblázat segítségével. Kell egy jó mérleg, amin a grammokat is jól lehet mérni. Fontos a króm és szelén pótlás. Változatos táplálkozás. A kalória-számítás bevezetése és. Ha belejövünk, akkor már ránézésre lehet tudni egy idő után, hogy az a mennyiség, amit kitettünk a tányérunkra, mennyi szénhidrátot tartalmaz. És a legfontosabb emellett a gyakori vércukor önellenőrzés, és az évenként háromszori vérvétel. A vércukor-önellenőrzésnek vannak modern változatai. Bőr alá ültettet szenzorokkal, amik az okos telefonokkal összekapcsolva folyamatos monitorizálást tesznek lehetővé. De az ujjbegyes vércukor-ellenőrzés is megfelelő a háziorvos ajánlása alapján, a megfelelő ritmusban. Évente szemészeti és hasi UH -ellenőrzésre kell járni, és gyakran meg kell nézni a lábfejünket és a talpunkat, mert sok amputáció oka a kialakuló érszűkület és idegkárosodás mellett az, hogy nem érzi a beteg, hogy feltöri valami a lábát. Sokszor elrettentés képpen, a továbbképzéseken látjuk képeken, hogy a páciensek a cipőjükben nem érzik meg pl. egy cseresznyemag jelenlétét – és ez okoz fekélyt a talpon, majd rövid időn belül az ujjak, a végtag elvesztéséhez vezetnek. Fontos a köröm gombás folyamatainak meggyógyítása, mert ezek is fertőzés kapuk lehetnek és szintén a végtag elvesztéséhez vezethetnek, a betegek 40-es korában is.

És még lehetne sok-sok lapot teleírni a cukorbetegségről, a szövődményekről, a betegség kezeléséről, az életmód-váltásról… De mi most itt álljunk meg, és csak gondolkodjunk el! Megéri mindezt nem figyelembe venni? Megéri a meggondolatlanul elfogyasztott falatok sokasága? Érdemes az ételnek élni? Nem az életért, a családért, az élet szépségeiért kellene inkább? Amelynek csak egy elenyésző része, és ráadásul nagyon átmeneti az a néhány finom falat?

Álljunk meg egy kicsit, és gondolkodjunk el ezeken! Ésvizsgáljuk meg önmagunkat! Jól vagyunk? Minden rendben? Nem volna érdemesfelkeresnünk a háziorvosunkat? Ha másért nem, hogy megnyugodjunk. Még mindenrendben! De maradjon is így!