Itt a jó idő – fogy a türelem?

Interjú Dr. Tóásóné Gáspár Emmával, Máriakálnok polgármesterével.

Az önkormányzatokra is nagy felelősség hárul a járvánnyal kapcsolatban, akár a korlátozások betartásának figyelésével, akár a település zökkenőmentes működésének biztosításában. Hogy látja, Máriakálnok hogy szerepel? Mennyire türelmesek még az emberek, így több, mint egy hónap után? Ha lazulna a fegyelem, milyen eszközei vannak a polgármesternek? Mit tehet?

Máriakálnok község Önkormányzata mindent megtett, ami a hatáskörében lehetséges volt a járvány visszaszorítására, illetve arra, hogy a máriakálnoki lakosok körében a vírus ne terjedjen.
Természetesen mi ehhez kevesek vagyunk, a lakosság fegyelmezett viselkedése, felelősségteljes gondolkodása elengedhetetlen. Az önkormányzat intézményeit, közterületeit (Kultúrház, óvoda, játszótér, Sportpálya) és bérleményét (Rendezvényház) bezártuk, megakadályozva ezzel, hogy több ember egy helyen találkozzon.
Megszerveztük a gyógyszer és étel biztosítását azoknak, akik kérték. A településen élők közül sokan maszkokat varrtak, amit az óvoda dolgozói fertőtlenítettek, a hivatal dolgozói eljuttatták azokat a lakossághoz.
A lakosság kezdeti türelme úgy látom, fogyóban van. Valószínű a jó idő, és a hosszú ideje tartó bezártság már közre játszik abban, hogy egyre többen vannak az utcán.
Úgy látom, a lakosság nagy része visel maszkot, odafigyel, hogy betartsa a szükséges távolságot a másik személytől. Községünkben még nincs igazolt koronavírussal fertőzött beteg, bízom benne, hogy ez így is marad.
Sajnos még türelemre és kitartásra kell kérnem mindenkit, hiszen a veszély korántsem múlt el.
Mindenkinek óvatosnak kell lenni, nem csak a 65 év felettiek fertőződhetnek meg!

Népszerűek voltak a maszkok, amiket helyi, ügyes kezű asszonyok varrtak. Sikerült eljuttatni őket mindenhova, ahova szánták?

Igen, a maszkok népszerűek voltak.
Olyan sok maszk készült el, hogy nem csak a legveszélyeztetettebb korosztálynak tudtunk adni, hanem az 55 – 65 éveseknek is.
Sokan hangot is adnak emiatti örömüknek. Jó érzés, hogy ha sok dologban nem is nyílik lehetőségünk a segítségre, legalább ennyit tehettünk a lakók egészségének megőrzése érdekében.

A kormány második intézkedéscsomagja újabb hatalmas anyagi forrásokat csoportosított át a járványügyi intézkedések biztosítására. Nem kis terhet róva ezzel az önkormányzatokra is, akiktől a gépjárműadót vonja el hozzájárulásként. Míg más települések tervezhetnek akár egyenlőre az iparűzési adóval, és akkora érvágást a gépjárműadó esetleg nem jelent – nem így van ez Máriakálnokon. Mit szólt, amikor meghallotta ezt az intézkedést?

Nem örültem. Máriakálnok község azon települések közé tartozik, ahol az iparűzési adó mértéke nem jelentős. A lakosság által befizetett gépjárműadó 60%-át, már 2010 óta az államnak át kell adnunk. A megmaradt 40 % kb. 8 000 000.- Ft saját bevételt jelentett. Összesen a saját bevételünk, kb 41 000 0000,- Ft.
Át kell gondolnunk a gazdálkodásunkat, költségvetésünket, ami már tervezéskor is nagy takarékosságra késztetett bennünket. Fejlesztéseket kell átütemezni, vagy teljesen lemondani néhány dologról. A lakosság több jogos igényének valószínű ebben az évben nem tudunk eleget tenni.
Tudva, hogy az ország gazdasági helyzete nagyon rossz állapotba kerül a turisztikai és egyéb bevételek elmaradása miatt, értem az elvonás okát.
A Máriakálnokon élő emberek anyagi helyzete napjainkig kielégítő volt, települési támogatást (szociális segélyt) nem sokan kértek. Attól tartok, hogy a megnövekedett munkanélküliség a családok megélhetését is veszélyeztetni fogja, a segélykérők száma nyilván megemelkedik, és nekünk, a Képviselő-testületnek az is kezelni kell. Segítenünk kell, remélem lesz rá forrás.

Arról volt szó, hogy a Magyar Falu program nem áll le. Ha már a fejlesztésekre használható összeget, annak jelentős részét elvonják, vannak-e ennek keretén belül alkalmas pályázati lehetőségek, amiket érdemes volna megfontolni?

A Magyar Falu Program pályázatai nem igényelnek önerőt, 100 %-os a támogatás. Így, a pályázatot beadhatjuk, ha megnyerjük, kivitelezhetjük, mert nem igényel saját forrást. Olyan pályázaton, ahol rendelkeznünk kell saját pénzeszközzel ebben az évben, és lehet, hogy 2021-ben sem tudunk indulni.

A járvány kitörése előtt még álmodoztunk, terveztünk… Máriakálnok bicikliutat szeretett volna, egy rendezett hulladéklerakót, közvilágítás-fejlesztést, a régi iskolaépület felújítását, a kultúrház udvarán egy fedett csűr építését… Vannak-e projektek, amik most biztosan elvesztek, le kell mondani róluk, vagy bízhatunk-e esetleg csupán a halasztásban?

A kerékpárút építése nincs napirenden, ezért most annak a forrásával nem kell foglalkoznunk. Ha mégis lenne lehetőség a megépítésére, valószínű a saját részt hitelfelvétellel kellene biztosítani.
Jelenleg nincs hitele az Önkormányzatnak és nagyon szeretném, ha ez így is maradhatna. Amennyiben a kerékpárút megépítése múlna a hitel felvételén, mégis javasolnám a Képviselő-testületnek megfontolásra a beruházás megvalósítását.
A Kultúrház udvarán a szín építése egy elnyert pályázat, aminek egy része, az udvar világítása már megvalósult 2019-ben.
Az alsó tagozatos iskola épületének felújítására beadott pályázat eredményéről még nincs információm, ha nyer a pályázat, a megvalósítás 2021-ben történik. Bízom benne, hogy jövő évben már helyben maradhat a lakosságtól beszedett gépjárműadó is.

Hogy érzi Ön magát? Mik az eddigi tapasztalatai, vannak-e a koronavírus következtében beállt állapotokkal, az emberek hozzáállásával, a jövővel kapcsolatban bármi gondolatai, amiket ez a helyzet hozott elő?

Én köszönöm, jó egészségnek örvendek. Lelkiekben már nem annyira. A járványhelyzet, a gazdasági problémák nyomasztanak. Természetesen nem csak engem, hanem a Képviselő-testület minden tagját. Rendszeresen egyeztetünk telefonon, próbálunk úgy gondolkodni, dolgozni, hogy Máriakálnok lakossága a jelenben segítséget, figyelmet, a jövőben támogatást, és továbbra rendezett, ugyan szerényen és lassan, de fejlődő községben élhessék életüket.