Egyre fontosabb a fegyelem és a kitartás

Beszámoló az Operatív törzs szombati sajtótájékoztatójáról.

Éppen egy hónappal ezelőtt regisztrálták az első megbetegedéseket Magyarországon, amikoris két iráni diákról derült ki, hogy koronavirussal fertőzöttek – indította beszámolóját Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A meglátás ma is az, hogy Magyarország időben intézkedett. Ezen intézkedések hatékonyságában a lakosság közreműködésének is nagy szerepe van. Ennek köszönhetjük a lassabban terjedő fertőzést. A kontroll alatt tartáshoz erre feltétlenül szükség van. Egyre nő a kihívás az időjárás javulásával, az idő múlásával. De továbbra is oda kell figyelni, sőt, egyre fokozottabban!

Továbbra is be kell tartani a látogatási és kijárási tilalmat a kórházakban és szociális intézményekben! Ezeken a helyeken kiemelten fontos a higiénés szabályok folymatos és fokozott betartása is! Az ellenőrzésükre kiemelten odafigyelnek a népegészségügyben dolgozók így, a tömeges megbetegedések időszakának a kapujában.

Lakatos Tibor ezredes elmondta, hogy szerencsére a határokon úgy tűnik, kialakult egy rend. Minden jól működik. Románia felé van egy kisebbfajta fennakadás az ott hozott intézkedések következtében. Lassabban, de arrafelé is lehet közlekedni.

6 repülőgéppel érkezett ma szállítmány Magyarországra, de délután még érkezik egy hatalmas teherszállítmány Kínából.

A tegnapi nap végére mintegy 50 kórházat, illetve a rendőrséget tudták ellátni megfelelő védőeszközökkel.